Mida Memcare 518
UF/NF/MF/RO/ROP
Produkt enzymatyczny do filtrów UF i filtrów krzyżowych w przemyśle spożywczym i napojów.
Opis:
MIDA MEMCARE 518 jest płynnym dodatkiem zawierającym mieszaninę różnych enzymów, który jest stosowany w połączeniu z innymi alkalicznymi produktami MEMCARE, gdy wydajność instalacji jest zagrożona przez obecność nadmiernego złoża materiału organicznego i nieorganicznego. Produkt jest aktywny nawet w obecności biofilmów (film wiskozowy, który przylega do ścian utworzonych przez bakterie i przez dużą ilości polimerów organicznych), przekształcając polimery tworzące strukturę biofilmu w prostsze związki i chemicznie podatne.
MIDA MEMCARE 518 umożliwia oderwanie biofilmu od powierzchni, ujawniając zanieczyszczenia znajdujące sie pod biofilmem, a następnie umożliwiając detergentom i środkom dezynfekującym zapewnienie prawidłowego oczyszczenia membran. Wewnątrz biofilmów, które mogą powstawać na membranach, bakterie wymieniają informacje poprzez mechanizmy biochemiczne, przez co stają się znacznie bardziej odporne na zmiany pH i środki dezynfekujące.
Stosowanie MIDA MEMCARE 518 eliminuje biofilm, a w rezultacie bakterie, które są w nim zawarte. Preparat zawiera mieszaninę stabilizowanych enzymów, w tym proteazy i lipazy, które w połączeniu z alkalicznym środkiem czyszczącym MEMCARE są bardzo skuteczne i szybkie w usuwaniu każdego rodzaju zanieczyszczenia organicznego. Środek uwalnia pory membran, zwiększając ich przepuszczalność i pozwalając przywrócić pełną wydajność instalacji.
Instrukcja stosowania:
MIDA MEMCARE 518 stosuje się w stężeniu między 0,2% a 0,5% (w/w). Zalecana temperatura: 40°C - 60°C ze zmiennym czasem kontaktu w zależności od rodzaju aplikacji, rodzaju membran i poziomu zabrudzeń do usunięcia. Po zadziałaniu MIDA MEMCARE 518 musi być dokładnie spłukany, aby usunąć wszelkie pozostałości z powierzchni które miały kontakt z preparatem.
Zgodność materiału:
W normalnych warunkach pracy MIDA MEMCARE 518 nie wykazuje działania żrącego na powierzchnie i materiały, z którymi się styka i które zwykle występują w przemyśle spożywczym i napojów.
Parametry:
Główne składniki | Mieszanina enzymów, stabilizator |
Wygląd | Klarowna lub lekko mętna ciecz |
Kolor | Jasnożółty |
Zapach | Charakterystyczny dla produktu |
pH (1% w 20°C) | 5,5 ± 0,5 |
Gęstość | 1,040 ± 0,050 g/cm3 (20°C) |
Rozpuszczalność | Mieszalny z wodą we wszystkich proporcjach |