Radex


ISO 9001:2015

Profesjonalne środki chemiczne na bazie alkoholi służące dezynfekcji rąk i powierzchni. Wszystkie poniższe środki zawierają atesty biobójcze. 

 

UWAGA!!!

Produkty sprzedawane są w ilościach hurtowych. 

W jaki sprosób przenoszą się mikroorganizmy?

 

  • Mikroorganizmy mogą rozprzestrzeniać się (lub być przenoszone) na żywność lub na powierzchnie mające kontakt z żywnością na kilka różnych sposobów.
  • Bezpośrednio: Poprzez kontakt zarażonego pracownika z żywnością lub powierzchnią mającą kontakt z żywnością.
  • Przez drogi oddechowe: Mikroorganizmy rozprzestrzeniające się w powietrzu mogą osiadać na żywności lub powierzchni mającej kontakt z żywnością.
  • Drogą kropelkową: Kropelki płynu z dróg oddechowych osoby zarażonej wchodzą w kontakt z żywnością lub powierzchnią mającą kontakt z żywnością.
  • Mikroorganizmy są przenoszone na przedmiotach nieożywionych, takich jak odzież ochronna i wchodzą w kontakt z żywnością lub powierzchnią mającą kontakt z żywnością.

 

Praktyki higieniczne personelu

 

  • Pracownicy nie przestrzegający higieny osobistej, którzy mają bezpośredni kontakt z żywnością, materiałami do pakowania żywności oraz powierzchniami mającymi styczność z żywnością, mogą być źródłem zakażenia.
  • Przenoszenie mikroorganizmów chorobotwórczych może spowodować łańcuch infekcji (występuje on, gdy jedna osoba zaraża drugą lub kilka innych osób, które z kolei zarażają kolejne osoby)
  • Obowiązkiem każdego pracownika jest przestrzeganie higieny osobistej, co zapobiega przenoszeniu mikroorganizmów, powodując tym samym przerwanie łańcucha infekcji. 

 

Przeciwdziałanie infekcjom

 

Większości chorób zakaźnych można zapobiec, przestrzegając higieny osobistej w pracy, na co składają się: 
 

 

  • Utrzymywanie czystości i higieny osobistej (mycie włosów, zębów, skóry)
  • Mycie i dezynfekcja rąk
  • Odpowiednio przycięte paznokcie, bez lakieru
  • Zabranianie jedzenia, picia, żucia gumy lub tytoniu w miejscu pracy
  • Utrzymywanie czystości odzieży ochronnej i obuwia
  • Noszenie odpowiednich nakryć na głowę i brodę
  • Zabranianie noszenia biżuterii w miejscu pracy
  • Noszenie czystych i nie uszkodzonych rękawic ochronnych.

  

Higiena osobista personelu

 

  • Jeśli wiesz, że jesteś nosicielem mikroorganizmów wywołujących choroby pochodzenia pokarmowego:Stosuj jednorazowe chusteczki higieniczne, NIE chusteczki z materiału.
  • Myj ręce w przypadku kaszlu, kichania czy wydmuchiwania nosa.
  • Jeśli umycie rąk jest niemożliwe, unikaj stosowania przedmiotów wspólnego użytku oraz unikaj kontaktu przez uścisk dłoni do momentu możliwości umycia rąk.
  • Poinformuj o tym swojego przełożonego.

 

 

Kiedy myć ręce?

 

  • Przed wejściem w obszar produkcyjny
  • Po skorzystaniu z toalety
  • Przed jedzeniem
  • Po każdej przerwie na posiłek, palenie lub toaletę
  • Po kontakcie z nieprzetworzoną żywnością, odpadami, zanieczyszczonymi urządzeniami, zanieczyszczonymi narzędziami
  • Po dotknięciu nosa, ust, brody lub włosów
  • Po każdorazowym zanieczyszczeniu rąk

 

 


Powróć na górę Podziel się Kontakt z nami Nasza lokalizacja Strefa klienta Nasza oferta

Przed skorzystaniem z naszej witryny zapoznaj się proszę z zasadami Polityki Prywatności. Dalsze korzystanie z witryny oznacza ich akceptację.