Szczotki i narzędzia do higieny pomieszczeń zbudowane w całości z materiałów wykrywalnych przez detektory metali. Użycie detektorów jest powszechną praktyką w przemyśle spożywczym, pozwalają one uniknąć niezwykle kosztownych konsekwencji wycofania partii produktu z powodu wykrycia niepożądanych ciał obcych w finalnym wyrobie. Do zanieczyszczenia może dojść zarówno podczas samego procesu produkcji jak i podczas czyszczenia strefy produkcyjnej lub też przeprowadzania prac konserwatorskich. Dlatego tak ważne jest stosowania jak największej ilości materiałów wykrywalnych. Szczotki HAUG wykonane w całości z materiałów wykrywalnych pozwalają zminimalizować ryzyko przedostania się ciała obcego do finalnego produktu. Zarówno korpus jak i włosie szczotki stworzone zostały z komponentów pozwalających na ich wykrycie. W naszej ofercie posiadamy dwie linie produktów standard oraz premium.
Czas realizacji zamówienia 14 dni
Zagrożenia wynikające z przedostania się ciała obcego do produktu końcowego:
- uszkodzenie produktu
- kosztowne wycofanie całej partii produktu
- negatywny wpływ na reputację firmy
- szkoda fizyczna konsumenta
- odpowiedzialność karna
Przed użyciem szczotek należy skalibrować detektory metali. Pomocne w tym mogą być wzorniki oferowane przez firmę HAUG, zawierają one wiele elementów w różnych rozmiarach i kształtach, które ułatwiają ustawienie odpowiednich parametrów urządzenie.
Parametry wg. których można ustawić detektory:
- rozmiar
- kierunek i prędkość
- rodzaj żywności lub produktu
- rodzaj metalu w zanieczyszczeniu
- opakowanie
- gęstość
- urządzenie
Wszystkie produkty z tej linii wykonane są z nieszkodliwych komponentów wg rozporządzenia (EG) 1935/2004 i zostały przetestowane zgodnie z rozporządzeniem VO 10/2011 oraz są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Gwarancja
HAUG i Radex nie mogą zagwarantować, że użycie produktów z tej linii wyeliminuje całkowicie ryzyko zanieczyszczenia ciałem obcym. Jednak ich stosowanie w wielu zakładach przemysłu spożywczego udowodniło, że ma ono znaczny wpływ na jego zminimalizowanie.